Remas bestyrelse skiller sig ud – bare ikke i toppen

Kvinder i ledelsen 29. feb 2024 -
This describes the image
Norske Kristin Solheim Genton blev en del af bestyrelsen i Rema 1000 Danmark i 2021. Hun er finansdirektør i moderselskabet Reitan Retail og bestrider samme job i holdingselskabet Reitan.     Foto: Øjvind Breivik
  • Kvinderne er i overvægt i Rema 1000 Danmarks bestyrelse. Det er ikke blot et særsyn i dagligvarehandlen men i dansk erhvervsliv. Formanden er dog fortsat mand.

Skrevet af: Søren Tougaard

Bestyrelser sætter den strategiske retning i enhver virksomhed. Det er også bestyrelser, der med mål og visioner forandrer virksomheden indefra.

På ét punkt har de danske virksomheder dog ikke rykket sig alverden. Det er i bestyrelserne selv – eller rettere i kønssammensætningen.

I næsten halvdelen af alle større danske virksomheder sidder der i dag slet ingen kvinder i bestyrelsen. Og kun ca. hver sjette - 17,5 pct. - i bestyrelsen er kvinde, viser tal fra Dansk Industri. 

Sådan er billedet ikke i Rema 1000 Danmark. Her er kvinderne i overtal.

I 2021 skete der en større udskiftning i virksomhedens bestyrelse. Ud gled den daværende Rema 1000-købmand Dennis Lind Pedersen sammen med Gry Aarnes, der i dag er direktør for strategi og forretningsudvikling i Rema 1000 Norge.

Ind kom den mangeårige købmand Lise Leander fra Stavtrup nær Aarhus. Hun fik selskab af to prominente navne i form af Monica Ødegaard og Kristin Solheim Glenton, der er henholdsvis COO og CFO i den norske moderkoncern Reitan Retail.

Går foran

Kønsfordelingen i Remas danske bestyrelse skiller sig dermed klart ud fra resten af dagligvarehandlens aktører. I Salling Group er en af otte bestyrelsesmedlemmer kvinder, svarende til ca. 13. pct.

I købmandskoncernen Dagrofa er tre af ni i bestyrelsen kvinder, hvilket svarer til 33 pct., og I Coop ligger den kvindelige andel i bestyrelsen på to af 12 medlemmer eller 17 pct.

At Rema 1000 går foran på denne dagsorden skyldes i høj grad lovgivningen i hjemlandet Norge.

Norge har siden 2004 haft regler om, at bestyrelser i statslige selskaber skal bestå af mindst 40 pct. kvinder og mænd. Samme regel gælder for Norges største børsnoterede selskaber.

I slutningen af 2023 besluttede Stortinget i Norge, at kønsbalancen med mindst 40 pct. kvinder og 40 pct. mænd i bestyrelserne skal gælde virksomheder helt ned til en omsætning på 50 mio. norske kr. fra 1. juli 2028.

Nok er kvinderne i overtal i Rema 1000’s Danmarks bestyrelse, men bestyrelsesformanden er fortsat mand i form af Ole Robert Reitan, medejer og adm. direktør i familieejede Reitan Retail.

Det samme er tilfældet i alle dagligvarekoncernerne herhjemme. Her sidder der også kun mænd for bordenden i bestyrelseslokalet.

Den forhenværende adm. direktør for Rema 1000 Norge Tom Kristiansen står fortsat som næstformand for Rema 1000 Danmark på virksomhedsregistret, men det er kun et spørgsmål om tid, før det ændres, da han ved indgangen til 2024 blev afløst af Christian Hoel, tidligere kædedirektør hos konkurrenten Coop Extra.

 

Opdateret 8. mar 2024