Analyse: Fortsat få kvindelige topledere

Kvinder i ledelsen 7. mar 2024 -
This describes the image
Under hver syvende topchef i danske virksomheder er kvinder. Pernille Bang-Löwgren er én af dem. Hun er adm. direktør i Lantmännen Schulstad.  Foto: Lantmännen Schulstad
  • Udviklingen sker i sneglefart, siger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. 

Skrevet af: Henrik Denman

Der er stadig meget få kvindelige administrerende direktører i erhvervslivet. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). 

Den nye analyse viser, at den manglende ligestilling mellem kønnene findes overalt i dansk erhvervsliv.

I 2022 var 14 pct. af alle administrerende direktører kvinder. Det er en fremgang i forhold til 2010, hvor det var ni pct.

– På 12 år er der kommet en lidt større andel kvindelige topledere, men udviklingen sker i sneglefart. Hvis vi fortsætter i det tempo, skal vi frem til det 22. århundrede, før halvdelen af de administrerende direktører er kvinder, siger Troels Lund Jensen, der er chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Analysen viser også, at knap seks ud af 10 danske administrerende direktører i dag er mænd, der er over 50 år.

Opgørelsen er lavet blandt virksomheder med mindst 50 ansatte og tæller ca. 3.500 virksomheder i 2022.

Det betyder, at der er knap 500 kvindelige administrerende direktører i større danske virksomheder. Blandt almindelige lønmodtagere i samme virksomheder er ca. 35 procent kvinder.

I dagligvarehandlen sidder der i dag udelukkende mænd som administrerende direktører. Det viste en analyse af andelen af kvinder i toplederstillinger, som Dagligvarehandlen.dk offentliggjorde for nylig. Analysen viste samtidig, at knap hver fjerde leder i dagligvarebranchen er en kvinde.
 

Opdateret 7. mar 2024