Ny lov om digital salgsregistrering udfordrer kiosker og små købmænd

Lovgivning 12. dec 2023 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Mange forretningsdrivende er ikke klar over lovgivningen om digitale kassesystemer og risikere bøder fra årsskiftet.

Skrevet af: Søren Tougaard

Der er alt for meget sort økonomi i dele af detail- og restaurationsbranchen. Derfor træder en ny kasselovgivning i kraft fra 1. januar 2024, der stiller krav til udvalgte brancher om at benytte digitale kassesystemer og salgsregistrering for at skabe større gennemsigtighed.  

Reglerne omfatter blandt andre små købmænd, kiosker, cafeer, mindre restauranter, pizzeriaer mv.

I uge 42 fik cirka 12.000 ejere et brev fra Skat med budskabet om, at hvis de ikke inden 1. januar 2024 har fået indført digital salgsregistrering, vil de få bøder. Første bøde er på 10.000 kr., næste bøde på 20.000 kr. og så fremdeles. 

Skat håndtering har skabt både frygt og forvirring blandt mange tusinde virksomhedsejere i hele landet. Det beretter det danske kasseapparat-firma Shopbox, der i dagene efter Skats varselsbrev modtog flere hundrede henvendelser fra frustrerede forretningsdrivende og virksomhedsejere, som snart risikerer at skulle betale store skattebøder, når den nye kasselovgivning træder i kraft.

- Vi blev nærmest væltet af opringninger fra kioskejere, barejere og restauratører, som er alvorligt bange for, at Skat kommer og banker på døren. Problemet er, at Skat har varslet virksomhederne for sent, og de kan udstede store bøder fra dag et, hvis man ikke lever op til de nye skatteregler, siger Christian Obling Elbek, adm. direktør i Shopbox.

Ifølge Christian Obling Elbek har mange forretningsdrivende ganske enkelt ikke været klar over lovgivningen og mangler vejledning til at forstå de nye skatteregler.

Siden oktober har kasseapparat-firmaet sendt unge mennesker og repræsentanter på gaden for at besøge så mange butikker som muligt og give information om, hvad Skats regler går ud på. Allerede efter fire dage havde Shopbox besøgt over 1.500 butikker i Storkøbenhavn.

 

 

Opdateret 12. dec 2023