Lukningstruet købmand på ’Årets Ø’ ser lys i mørket

Kæder 20. feb 2024 -
This describes the image
Arkivfoto: Kristoffer Veggerby
  • På Omø hjælper øboerne den lokale Letkøb med crowdfunding.

Det er ikke nemt at være den lokale købmand. Og da slet ikke på en ø. Det har de også mærket på Omø, hvor øens eneste dagligvarebutik, Letkøb, er lukningstruet.

De 151 indbyggere skal forsøge at holde omsætningen oppe, så de ikke må vente helt op til fire timer på at hente en simpel liter mælk.

Det skriver TV 2 Øst.

Butikken er særligt presset på demografien på øen, som bestyreren af butikken gerne så anderledes.

- Det siger jo sig selv, at de enlige har ikke brug for så meget som en hel børnefamilie, fortæller Jannie Frost Iversen til TV2 Øst.

Lige netop befolkningstallet har da også lidt et knæk. I 2004 var det på sit højeste, da 194 mennesker boede på øen, men det er faldet betydeligt, hvis man kigger procentvis.

De demografiske mangler gør det ekstra svært for Jannie Frost Iversen, der må nærmest gamble hver dag.

- Jeg skal tænke mig om, hver gang jeg bestiller varer. Jeg vil gerne have varer på hylderne, og at jeg kan servicere alle behov. Men det kræver, at jeg har penge til det, siger Jannie Frost Iversen, der også understreger at en lukning vil være en katastrofe.

Der er dog lys i mørket for den lille ø mellem Storebælt og Smålandsfarvandet. Øens beboere har skrabet 59.500 kroner sammen, så butikken fortsat kan bestå. Crowdfunding blev løsningen. Egentlig har butikken brug for 80.000 kroner, men man var bange for at bede om for mange penge.

Opdateret 20. feb 2024