Danske Bank: Salget af dagligvarer ligger næsten ni pct. lavere end før corona

Forbrugere 11. jun 2024 -
This describes the image
Foto: Flemming Effersøe
  • Danske Bank-tal viser, at forbruget af dagligvarer renset for inflation er faldet med 8,8 pct. siden 2019

Danskernes kortforbrug steg 4 pct. fra maj sidste år til maj i år. Det viser nye tal for omkring én million kunder i Danske Bank.

Sammenlignet med maj sidste år er forbruget af dagligvarer målt på korttransaktioner steget med 4,1 pct., og renset for inflation er stigningen 3,4 pct.

Danske Bank har også set på udviklingen målt op mod tiden før corona, hvilket vil sige 2019. Her fremgår det, at der er et stort forbrugsgab på dagligvarer.

Ganske vist viser transaktionstal, at forbruget er steget med 13,1 pct., men renset for inflation er forbruget reelt minus 8,8 pct.

Uafbrudt stigning siden oktober

Under et viser tallene for danskernes forbrug, at det er steget med 2,3 pct, når der korrigeres for, at priserne ekskl. energi steg med 1,6 pct. i perioden fra maj 2023 til maj 2024.

- Dermed har forbruget været stigende år-til-år uafbrudt siden oktober, hvis vi ser bort fra april, hvor placeringen af påsken gav tekniske udsving, siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er chefanalytiker og privatøkonom, Macro Research, i Danske Bank.  

Grundlæggende understreger de nye forbrugstal fra Danske Bank, at danskerne fortsat er meget tilbageholdende med at bruge penge, selv mange ifølge banken for tiden oplever den største reale fremgang i købekraften siden engang i 1980’erne. 

- Lønningerne stiger langt hurtigere end priserne, og det giver danskerne flere penge mellem hænderne – penge de kunne bruge på at øge deres forbrug, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Opdateret 12. jun 2024