Sveriges største dagligvarekoncern sænker priserne med en milliard

Øvrige 17. jan 2024 -
This describes the image
Foto: Flemming Effersøe
  • Tab af konkurrenceevne får nu ICA Sverige og koncernens købmænd til at investere offensivt i lavere priser

ICA Sverige og ICA-købmændene går nu sammen om en langsigtet milliardinvestering i at sænke priserne. Prisnedsættelser for en mia. svenske kr. svarende til 656 mio. danske kr. bliver foretaget løbende i 2023 og bliver synlige på hylderne i marts.

Prisnedsættelser sker for at styrke konkurrenceevnen i Sverige største dagligvarekoncern, der har været hårdt presset af øget konkurrence det seneste år.

Derfor investerer ICA Sverige et milliardbeløb på at sætte priserne ned på overvejende almindelige dagligvarer. Dermed kan købmændene tilbyde lavere priser til forbrugerne eller fastholde i forvejen lave priser.

- 2023 var et udfordrende år for både ICA og forbrugere. Vi ved, at vores kunder har det svært økonomisk og så kigger man ekstra godt på prisskiltet, når man handler. Sammen med ICA-købmændene tager vi nu et stort skridt for bedre at imødekomme kundernes behov og forbedre vores prisbillede på længere sigt, siger Eric Lundberg, adm. direktør i ICA Sverige.

ICA Sverige har gennemført betydelige effektivitetsforbedringer det seneste år for at skabe økonomisk råderum til investeringer i markedet. 

Købmænd er glade for tiltaget

For de ICA-købmænd, der har mistet omsætning og oplevet, at kunderne køber færre varer og flere på udsalg, er initiativet fra ICA Sverige særdeles kærkomment.

- Det er et stort træk, vi laver. Sammen med ICA Sverige har vi besluttet at vinde markedet gennem lavere priser til vores kunder fra alle vores butikker. Der vil fortsat være forskellige priser i vores butikker, da vi alle er selvstændige i et samarbejde, men kunden vil opleve, at man kan købe hverdagsvarer til lavere priser, uanset hvor man befinder sig i Sverige, siger Peter Jonsson, ICA-handler i Skellefteå og formand for ICAs svenske råd, som repræsenterer landets ICA-forhandlere.

De seneste kvartalsregnskab fra ICA Sverige, at selskabet i de første ni måneder i 2023 omsatte for 76,8 mia. svenske kr. svarende til 48,6 mia. danske kr. Omsætningen i ICA Sverige blev i tredje kvartal på 25,8 mia. svenske kr. mod 24,8 mia. svenske kr. i samme kvartal i fjor. Det var en stigning på 4,1 pct. 

I oktober i fjor sagde siger ICA Gruppens adm. direktør Nina Jönsson, at ”vi nu ser resultaterne af de initiativer, vi har taget i fællesskab med ICA-købmændene omkring tydeligere tilbud og prisinvesteringer. Arbejdet med effektiviseringer og markedstiltag indenfor ICA Sverige fortsætter planmæssigt med det formål at skærpe vores konkurrenceevne yderligere.
 

Opdateret 18. jan 2024