Analyse: Er Nemlig en vækstvirksomhed?
-
Indfrier onlinesupermarkedet forventninger om 10 pct. vækst og markant bedre driftsresultat i det netop afsluttede regnskabsår? Nemlig.com er den tredje og sidste virksomhed, som du skal holde særligt øje med de kommende måneder.
Hvis ikke en virksomhed præstere og lever op til bestyrelsens og ejernes forventninger, vil det som oftest ryste organisationen i form af effektiviseringer, lukninger og tilpasninger til en ny virkelighed.
Andre virksomheder kan handle mere langsigtet, men til syvende og sidst skal en virksomhed altid udvikle sig til at være en økonomisk god forretning. Det skal Nemlig.com naturligvis også, selv om virksomheden aldrig har givet overskud.
Set i bagklogskabens ulidelige klare lys var det et åbenlyst fejlskud, da Nemlig.com åbnede et nyopført varehus på 32.000 kvm i den vestlige udkant af Aarhus i september 2022 for at klargøre til vækst i Vestdanmark.
Blot 13 måneder efter lukkede onlinesupermarkedet nemlig ned for aktiviteterne i varehuset, som er ejet af Anders Holch Povlsens Heartland-koncern. Storinvestoren og Bestseller-ejeren ejer 73 pct. af Intervare, der er moderselskab for Nemlig.com, mens stifter og adm. direktør Stefan Plenge ejer den resterende andel.
Ifølge Stefan Plenge var årsagen, at salget i Jylland alligevel ikke havde udviklet sig lige så hurtigt som forventet, og at det derfor vil tage væsentligt længere tid at oppebære en volumen, der kunne retfærdiggøre varehusets omkostninger. Med andre ord tog man konsekvensen af det scenarie up front, før underskuddet blev endnu større.
Trecifrede millionunderskud
Lukningen af varehuset var naturligvis også et forvarsel om, at 2022/23-regnskabet - offentliggjort få måneder senere - ikke levede om til forventningerne. Her måtte Nemlig.com notere rekordunderskud på 195 mio. kr. Den korte levetid for det aarhusianske varehus kostede dyrt.
Toplinjen gik beskedent frem med 34 mio. kr. til lige over 2,5 mia. kr. Trækker man stigningen i dagligvarepriserne fra, der store dele af regnskabsåret lå på 10 pct., er der dog reelt tale om en tilbagegang.
De to seneste regnskabsår har Nemlig.com tabt 350 mio. kr. I hele levetiden løber underskuddet op i 725 mio. kr.
Det er dog ikke et tab, der bør bekymrer ejerkredsen med Danmarks rigeste mand ombord. Det, der i stedet bør give visse bekymringer er, om toplinjen udvikler sig i trit med investeringerne i virksomheden. Tidligere tiders omsætningsvækst på 40-50 pct. før coronaårene er for længst fortid.
At vokse 10 pct. på toplinjen kan være mere end svært i en milliardvirksomhed, der fortsat agere og definerer sig som en vækstvirksomhed.
Ingen tvivl om, at det også bliver et underskud for regnskabsåret 2023/24, der forventes at blive præsenteret i december.
Spørgsmålet er mere, om onlinesupermarkedet formår at lægge en kvart milliard til toplinjen i et år, hvor fødevarepriserne blot er steget med få procent?
Nemlig.com forventer selv en fremgang i omsætningen omkring 10 pct. i forhold til sidste år samt en stor fremgang på EBITDA før særlige poster, som forventes at ligge i intervallet minus 50 mio. kr. til minus 70 mio. kr. I det regnestykke tæller det med, at nedlukningen af varehuset i Aarhus forventes at koste ca. 25 mio. kr.
Rammer Nemlig.com ikke indenfor den målskive, kan det meget vel tænkes, at der kommer flere tilpasninger til forretningsmodellen de næste måneder.